top of page
Vyhledat

Můj příběh

Aktualizováno: 30. 1. 2022


"Jsem mámou dvounohých i čtyřnohých bytostí. Díky nim jsem objevila svoji vášeň k celostnímu přístupu.

Nadchla mě Tellington TTouch metoda, která se stala nedílnou součástí mého života.

​Pomáhám lidem najít cestu k porozumění svému psovi skrz pochopení jeho fyzického, mentálního a emocionálního bytí.

​Učím je vědomým TTouch dotekům, jak použít bandáž a čím je psovi prospěšné cvičení na TTouch hřišti.

​Otevírám jim krásy a zákoutí psí duše."

Jak jsem se dostala k Tellington TTouch...?

Dívám na naši psí slečnu ležící vedle mě a přemítám nad tím, že jsme společně ušly nesmírně dlouhou cestu. Můj i její život se velmi změnil, protože jsem se změnila já. Do cesty mi přišla metoda, která mi otevřela oči.

Dnes vím, že jsem vždy milovala svoje psy, ale jen málo o nich věděla. Co bych za to dala, znát před lety to, co vím dnes!

Když před lety zemřela naše fenka Tara, měla jsem zlomené srdce. Zaplavila mě vlna smutku, která se valila obrovskou silou a nešla zastavit. Zbavila jsem se všech psích věcí a zařekla se, že už nikdy dalšího psa nechci!

Srdce pejskařovo ale nejde jen tak předělat na ne-pejskaře. Uplynula nějaká doba a já začala cítit prázdno, spoustu volného času a doma divně uklizeno. Přistihla jsem se, že pokukuji po inzerátech nabízejících štěňátka.

A pak jsem uviděla “ten” inzerát, který poslal můj život novým směrem. Maličká černá kulička s bílími ponožkami a velikým temperamentem. Domů jsme si ji vezli s nadšením rodičů, vezoucích si novorozeně, a já se těšila, co všechno spolu podnikneme.

Jenže…

ze Suri se vyklubala neřízená střela, která přestavovala náš byt od základu, trhala nám nohavice, skákala po hlavě a měla na všechno jiný názor než my. Jít s ní na procházku na vodítku byla noční můra, být s ní doma snad ještě větší.

Vytasila jsem se se všemi metodami výcviku a výchovy, které jsem do té doby znala a úspěšně aplikovala a ono…NIC.

Aby toho nebylo málo, veterinář jí diagnostikoval luxaci pately v obou nohách, pravá noha hned na operaci, jinak prý přestane do roka chodit. To jí bylo nějakých 8 měsíců.

Po operaci se nám vrátil jiný pes. To drzé štěně, co na nás nestále ukazovalo dlouhý nos se změnilo v uzlík strachu. Bála se všeho a všech.

Dívat se na psa, který mě dovádí k slzám vzteku jsem ještě nějak dala, ale dívat se na psa, který mě dohání k slzám smutku, to už ne. Bylo na čase začít hledat.

Při listování časopisem se jednoho dne moje oči zastavily nad článkem o metodě zvané Tellington TTouch.

Už jsem o ní slyšela, ale nikdy jsem necítila zájem se dozvědět víc. Toho odpoledne to ale bylo jiné. Neotočila jsem stránku, ale začetla se a pak sedla k internetu, zadala do vyhledávače…a našla.

Blízko Manchesteru, kde jsme bydleli se měl konat workshop, na který jsem se i se Suri přihlásila. Týdny přes worshopem jsem hledala další a další informace. Mimo jiné jsem se zajímala i o to, jestli se TTouch vyučuje i v Čechách nebo na Slovensku.

K mému překvapení jsem zjistila, že tomu tak není a to byla chvíle, kdy zahlodal červíček. Věděla jsem, že dřív nebo později přijedeme zpět do země našich kořenů a přišlo mi škoda, že se tu o TTouch ví tak málo. Proč mi to přišlo škoda vlastně ani nevím. V té době jsem příliš netušila o čem TTouch je. Prostě jsem to cítila.

Po domluvě s partnerem jsem zrušila svoji účast na worshopu a přihlásila se na týdenní seminář vedený Robyn Hood, sestrou objevitelky této metody. Jela jsem tam s tím, že to pravděpodobně bude nějaká blbost a pojedu po dvou dnech domů otrávená, jak jsem vyhodila peníze oknem.

Namísto toho, jsem prožila týden aha momentů, bohatě zalitý slzami poznání a zpátky do Manchesteru se vrátila jiná Marta a jiná Suri. Nastoupila jsem do tříletého vzdělávacího programu, na jehož konci jsem se stala trenérkou Tellington TTouch metody pro malá zvířata.

Dnes tuto metodu šířím mezi lidi pomocí workshopů, které učím v Čechách i na Slovensku. Konečně si i u nás mohou lidé vyzkoušet TTouch doteky, bandáže a práci na hřišti. Předávám jim praktické dovednosti, které si odnesou sebou domů a mohou začít hned používat. Pomáhám jim naučit se rozumět svému psovi.

Pracuji i s individuálními případy, kde řeším konkrétní potřeby konkrétní bytosti. Věnuji se psům v útulcích, ale i těm, kteří svého majitele mají. Společně hledáme silné i slabé stránky a jak vybudovat důvěru nebo upevnit existující vztah.

Pomáhám přivést do života lidí a jejich mazlíčků vzájemný respekt, harmonii, porozumění a propojení.

Vyhledávají mě hlavně lidé, kteří řeší nějakou složitou situaci se svým psem.

Já vyhledávám psy, kteří jsou ve složité situaci. Pomocí Tellington TTouch se propracováváme k jádru problému, který se často prezentuje nějakým chováním (nebo nechováním), ale přitom má svůj původ jinde. Díváním se na psí tělo, duši i emoce hledáme tu pravou příčinu, proč se věci dějí.

Kromě toho je TTouch skvělý i pro bezproblémové pejsky a jejich páníčky.

Je to něco, co spolu mohou dělat doma v obývacím pokoji během televizní reklamy. Dává jim to způsob, jak společně relaxovat, sbližovat se a prohlubovat vzájemné pouto.

A Suri?

Z té je dnes jedenáctiletá dáma, která s námi procestovala celou Anglii, Skotsko i Wales. Vezla se jako spolujezdkyně kamionem přes celou Evropu, zvládla několik našich stěhování a přivítala v našem domě nemalou řádku nových spolubydlících. Ptáky, kočky, psy a v neposlední řadě naši dcerku.

Díky TTouch už nemám problém jít s ní na vodítku, vzít ji mezi jiné psy, na nové místo, ostříhat jí drápy nebo jí pomoci zvládnout období petard.

Pořád má svoje momenty. Veliký rozdíl ale je, že já jim dnes už rozumím.

Tellington TTouch není jen tréninková metoda. Je to životní filosofie.




27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page